Братя Доневи от Русе

Почнах да свалям на емпетройки касетката на братя Доневи от Русе (не знам колко бройки братя са всъщност), която ми записа в средата на 90-те Петко със старателно оформена обложка-опис (дори с акордите на всяка песен!) – тогавашно гадже на сестра ми, сега юрист и дознател в едно русенско село. Петко е маниакален меломан, дребен и ухилен, най-любима група му бяха Бийтълс, прилича на Джон Ленън (беше с кръгли очилца, естествено). Имам от него и няколко записани (от плоча на касета) албума на ЕЛП, Джетро и Дженезис. Не го бях виждал и чувал от няколко години, срещнах го по улиците на Бургас преди Фейт това лято, ха… А братя Доневи дрънкат на кухарки по текстове на Борис Христов и други. А за това тук гугълването само с по един линк даде, че е или на Башев, или на Германов, мътна Индия. Че го писах и на ръка в този му вариант, кой знае какъв е баш оригиналът. А дрънкането пък е само отчасти авторско, мисля, има и разни шлагери, предавани явно от поет с китара на поет с китара…

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Приятелю, за днеска свършихме,
Денят бе пълен с грижи пак.
Устискахме, не се прекършихме.
Да пийнем по един коняк!

Убива всяка бутафория,
Че е играта с правила.
Не дава майката История
Да се прескачат стъпала.

Омръзна ми от полуистини,
Неудържимо ми тежи
От страници полуразлистени,
От розови полулъжи.

Полулюбов и полукриене,
Полулежане и полупот,
Полукултура и полупиене.
И въобще полуживот!

И с получестните, с говедата,
Запрегнати в един ярем,
В предмостията на победата
Ний щем, не щеме, ще орем.

До кръв, до кръст, до крах във тая
Изстрадала земя безкрай
И днес, и утре, и докрая
Защото няма полукрай.

Приятелю, за днеска свършихме,
Денят бе пълен с грижи пак.
Устискахме, не се прекършихме.
Да пийнем по един коняк!

* * *
П.П. Ами… Не знам за вас, но аз си сипах един коняк – с чай, шоколад, бяло грозде и фъстъчки за мезе. Не за друго, настинал съм нещо.

5 коментара на 'Братя Доневи от Русе' »»

 • K.
  коментар на 04/10/09 в 10:40 am

  не знам кой го е писал, може Германов да е, на него мяза (не че разбирам нещо от българска поезия), ама е велико… само защо пак с туй пиене. Не може ли нещо друго да се прави вместо да се пие?

  а “Ние” още сме на бира и сладолед щото не искаме лятото да свърши :)

 • коментар на 28/05/10 в 6:58 pm

  Ами братята Наско (RIP) и Милен са записали песни, някои от които авторски (тези по текстове на Борис Христов), а останалите (мелодии) са на различни автори – Гриша Трифонов, Асен Масларски може би и др. – малко наизуст говоря в момента.
  А за текста на конкретната песен – не мога да си спомня наистина на кого е (Google: Андрей Германов?), но музиката е на Гришата Трифонов.
  П.П. Пък ако си ги направил на МП3 можеш да ми пратиш нещо по мейла

 • коментар на 31/05/10 в 5:45 pm

  Изкуственият интелект за втори път в рамките на месец (то повече коментари не е и имало в това забравено от Аллах и Буда място) праща известието за одобрение на коментар с непознат мейл директно в спама, а не където трябва – явно ще се разправяме на семеен съвет с него.

  Иначе – брей, добре, че не съм писал лоши неща за тебе (надявам се… ама то няма и какви, като се замисля), щото не съм подозирал, че и ти ще попаднеш тука по някакви блудни пътеки :)

  Какъвто съм сериозен понякога, спомените ми са, че след тези двете песни други май не направих на мп3, но някой ден… Пък и като имам стимул, че някой важен се интересува, ще го направя :)

 • коментар на 03/11/10 в 4:30 pm

  Не се познаваме лично, но аз съм “блудната пътека” :), по която Петко попадна тук , и много настоятелно те моля да качиш още нещо на Братя Доневи. Всички приятели, на които разпратих линк към блога ти, изпаднаха в дива радост. Моля, ощастливи ни с още нещичко- явно все още имаш касетата.

 • коментар на 04/11/10 в 10:51 am

  Тези дни ще се постарая, обещавам :)

Коментирай »»