Баровски: важен ден

Днес, 1 август, заседава съвет, който ще излезе с евентуално решение дали делото на Баровски отива на съд.
Не преставайте да следите информацията на официалния сайт, да обсъждате, да говорите за случая, да търсите начини за някаква, макар и минимална, подкрепа. Нека не заспиваме. Всичко предстои.

Вижте само какво правят англичаните около случая “Майкъл Шийлдс” и то при положение, че е налице опит за убийство.

http://forums.liverpoolfc.tv/Forum15/HTML/027748.html
http://www.sofiaecho.com/forum/viewtopic.php?t=82
http://www.redandwhitekop.com/forum/index.php/topic,70773.0.html

Нищо не казвам за невинност или виновност на Шийлдс. Просто впечатлява поведението на сънародниците му, които толкова масирано, активно, дори истерично, се борят за неговото освобождаване. И не е ли всъщност това единственият адекватен вариант за поведение в подобни ситуации? Оставям настрана призивите на някои в тези форуми за бойкот на България, нейните стоки, курорти и т.н.

Така ли изглеждат българските престъпници, как мислите?
(снимката е от архива на Балканджи, така да се каже, а дали я е “щракнал” Спас или някой друг, не знам;)

Niki Barovsky

ДОБАВКА от 02/08/05 в 01:00 am

Поради изразеното недоволство на някои хора, че правя аналогия между двата случая се налага да кажа следното:

Не правя аналогия между случая “Баровски” и случая “Шийлдс”, а сравнявам реакцията на българи и англичани като цяло.

Да, свинщина и ужасно престъпление е една “пияна свиня” (английска или българска) да смаже с тежък камък главата на млад баща и съпруг (български или английски), който в момента да не може да се грижи за семейството си, защото е бил на крачка от смъртта.

Дали за това престъпление трябва да отговаря Шийлдс не съм аз този, който може да каже. И точно поради този факт, тъй като и по-голямата част от англичаните едва ли могат да кажат (а ви уверявам, че подкрепата за него не идва само от “болни” фенове на футболния клуб от Ливърпул), обръщам внимание на степента на тази подкрепа. Представяте ли си какво щеше да се случи ако не ставаше въпрос за потенциално проблемен британски запалянко, обвинен в опит за убийство, а за архитект и музикант, английски гражданин, с чисто досие и минало, с творчество зад гърба си и т.н., обвинен в пренос на фалшива валута, за която не е доказано, че изобщо е знаел и е имал намерение да пренесе?

Този блог е мой, да, и няма да позволя да се сравняват по никакъв начин чрез подобни коментари степените на важност на два случая, вследствие на които по различен начин, но тежко, страдат български граждани. Не смятам, че нещата по някакъв начин подлежат на сравнение и че болката на единия и неговите близки и приятели е по-голяма от тази на другия и неговите близки и приятели. Или че да търсиш справедливост за единия е по-българско от това да търсиш справедливост за другия.

Нека вместо за пореден път да се конфронтираме помежду си, да започнем да отправяме все по-строги погледи (и не само погледи) към онези, които не си вършат работата и се смятат за неприкосновени. Ако някой има желание да развие аналогията със случая на медиците ни в Либия и поведението на Костов и сие, нека го направи. Аз не разбирам.

3 коментара на 'Баровски: важен ден' »»

 • коментар на 01/08/05 в 11:29 pm

  Не трябваше ли да има новини вече по това време?

 • коментар на 02/08/05 в 12:05 am

  Утре се чака решението.

 • коментар на 02/08/05 в 6:09 pm

  Чакаме решението
  от Людмила @ 5:09 pm. Записано в: В действие

  Все още очакваме съветът да излезе с решение. Заседанието протече нормално. За набавяне на необходимите документи получихме максимално сътрудничество от Министерство на външните работи и от Министерство на правосъдието – граничещо почти с невероятното.
  Сега е в ръцете на гръцките власти да решават. Ще публикувам незабавно информацията, когато аз самата я получа.

Коментирай »»